Instagram Reels Tutorial

Ik wil het in deze nieuwsbrief hebben over Instagram en een tutorial met je delen. De app is nogal in het nieuws de laatste maanden. And not in a good way.Mocht je het gemist hebben, dan even een korte persoonlijke en bepaald niet objectieve samenvatting.

Instagram was in een ver verleden een fotografie-app, maar zet al jaren in op video. Ook de baas van Instagram, Adam Mosseri, heeft regelmatig aangegeven dat Instagram een video-app is. Waarom deze omslag, vraag je je misschien af. Het antwoord is simpel. Het blijkt dat mensen langer naar video’s kijken en dat er meer interactie is met video’s dan met foto’s . 

Nu is er één probleem voor Instagram: Sinds 2019 heeft het flinke concurrentie van TikTok, waar alles frisser, grappiger en origineler is dan op Instagram. Daarom introduceerde Instagram de functie Reels, waar je zelf TikTok-achtige video’s kunt maken. Sinds deze zomer worden Reels enorm gepusht door het algoritme van Instagram. Ouderwetse foto’s en klassieke video’s krijgen bijna geen bereik meer. Veel gebruikers vinden dat de Reels hen door de strot geduwd worden. Alle ophef ten spijt. Instagram blijft inzetten op korte verticale video’s. 

Zonder Reels kun je bijna niet meer groeien op Instagram en bereik je ook veel minder mensen. Is Instagram voor jouw bedrijf of organisatie belangrijk, dan “moet” je er wel aan. Ben jij nog niet gestart met Reels, of heb je Reels nog niet helemaal onder de knie? Snap ik! Voor jou heb ik deze uitlegvideo (tutorial) gemaakt. Ik hoop je zo te helpen met het maken van Instagram Reels. Bekijk deze video van iets minder dan 10 minuten.

Tot slot: Wil je echt niet aan de Reels, dan zijn er twee opties om te groeien en veel mensen te bereiken via Instagram. De eerste: Maak mega-waardevolle carrousel-posts, dat is een post waarbij je gebruik maakt van meerdere opeenvolgende afbeeldingen en/of video’s. De tweede manier om mensen te bereiken is regelmatig live gaan met een groter account. Zoals altijd is mijn devies:

Maak waardevolle content voor je volgers, of het nu een Reel, een carrousel-post, een story of een Live-video is. 

Algera’s App Tip: iMovie 

Ik ben dol op apps, daarom iedere maand in deze nieuwsbrief een app-tip. Deze keer iMovie, alleen voor iPhone en iPad. Het is één van mijn favoriete montage-apps omdat de app gratis is en makkelijk in gebruik. De app is geschikt voor zowel een beginner als een meer gevorderde videomaker. 

Heb je nog nooit met de app gewerkt, dan volgt hier een korte beschrijving: 

  • Open de app, klik op “nieuw project” en kies voor “film” als je een zakelijke video wilt maken. Een “magische film” is leuk voor privé. Een storyboard is een andere interessante optie. iMovie vertelt je welke shots je nodig hebt om een video te maken. Er zijn diverse storyboards beschikbaar zoals dag in het levenvraaggesprek & nieuwsverslag
  • Selecteer nu de shots die je wilt gebruiken en klik op “maak film”. Hierna kun je de shots inkorten, de volgorde wijzigen en muziek toevoegen. Ook is het mogelijk een tweede videolaag toe te voegen. Ben je klaar met je video, dan druk je op “gereed” en exporteer je de video met het exporteer-logo. Het enige minpuntje van iMovie is dat je nog geen verticale video’s kunt maken. De app lijkt echt te koersen op makers van YouTube video’s. Een iMovie voor Android bestaat helaas niet, een app met dezelfde functionaliteit als iMovie voor Android is Kinemaster. Helaas is dit wel een betaalde app. In mijn boek staan vanaf bladzijde 123 tien verschillende montage-apps uitgebreid omschreven, zowel voor iPhone als voor Android-toestellen.

Volg tip van de maand: VIDM van Janneke van Heugten 

Er zijn zoveel interessante netwerken, nieuwsbrieven en mensen om te volgen. Iedere maand licht ik er eentje uit. Deze keer het netwerk van Janneke van Heugten: Vaker In De Media www.vidm.nl Janneke is het beste te volgen op LinkedIn en via haar nieuwsbrief. 

Mediaplatform VIDM zet zich sinds 2008 in voor een realistische afspiegeling van de maatschappij in de media. 

Ik vind het voor mijn dochter belangrijk dat ook vrouwen in de media te zien zijn als app-ontwikkelaar of minister. Daarom ondersteun ik de missie van Janneke van harte en geef gratis online trainingen voor VIDM. Ben je basislid van VIDM, dan kun je voor een klein bedrag mijn trainingen volgen. Dit jaar zijn er nog twee. 

Heel veel trainingen dit najaar

Het is momenteel ontzettend druk met trainingen. Deze maand geef ik onder meer trainingen bij KPMG en ViVa! Zorggroep. Wil je nog een training plannen in november of december, vraag dan naar de mogelijkheden want het loopt snel vol. Ik geef ook nog twee trainingen waar losse tickets voor beschikbaar zijn in Utrecht: Op 7 oktober en op 2 december. Natuurlijk ontvang je mijn boek bij een training. 

Vond je deze nieuwsbrief interessant, deel deze dan gerust met iemand anders in je netwerk. 

Over ongeveer een maand komt de volgende nieuwsbrief uit. Ook daarin deel ik weer het allerlaatste smartphone-nieuws, een app-tip en een waardevolle community-tip. 

Heb je een vraag over smartphone video, stel deze dan gerust via geertje@geertjealgeramedia.nl of neem contact met mij op via Whatsapp of LinkedIn.

image00004