Saudi-Arabië study trip | BeReal wordt video-app | Geblokkeerd op LinkedIn | Horizontale video’s op TikTok?

Deze nieuwsbrief heeft even op zich laten wachten, sorry daarvoor! Maar ik ben terug, en hoe! Lees maar verder…

Soms komen er kansen op je pad, die je met beide handen aan moet grijpen. De Female Leadership Study Trip van Carine de Meyere is zo’n kans. Daarom vertrek ik volgende maand naar Saudi-Arabië met een groep internationale vrouwen om me te verdiepen in dit land, de cultuur en vrouwelijk leiderschap. We bezoeken Riyadh & Jeddah. Meest gehoorde commentaar uit mijn omgeving:

Foto: Carola Doornbos

Bijzonder! Saudi-Arabië staat niet echt bekend vanwege de vrouwenrechten.

Natuurlijk heb ik me als journalist goed laten informeren en ik denk dat ik superveel kan leren van de sterke en ondernemende vrouwen in KSA. Bovendien is het 5-daagse programma echt indrukwekkend qua netwerken, ondernemerschap & tech. You know me, ik zal mijn learnings posten op dit platform en op Instagram.

Carine de Meyere organiseert overigens vaker dit soort zakelijke reizen, naar verschillende steden en landen. Geef je belangstelling aan haar door of volg haar op LinkedIn.

Saudi-Arabië here I come!

Plots zijn lange horizontale video’s weer hip

Als je een training bij mij hebt gevolgd of mijn boek hebt gelezen dan weet je: Korte verticale video’s zijn enorm in opkomst. TikToks, Reels en YouTube shorts zitten enorm in de lift. Ik merk dit ook tijdens trainingen, veel bedrijven en ondernemers zetten in op korte verticale video’s. Maar iedere trend heeft een tegen-trend. Onlangs kwam in het nieuws dat TikTok inzet op horizontale video’s, en ook op langere horizontale video’s.

Hiermee lijkt TikTok te willen concurreren met andere horizontale video zoals Netflix, televisie en YouTube. Zelf denk ik dat TikTok ook weet dat de toekomst van video niet verticaal of horizontaal is, maar immersief. Video gaat meer om ons heen zijn door bijvoorbeeld videobrillen. Het nieuws over de horizontale TikToks kwam overigens naar buiten via The Verge: https://www.theverge.com/2024/1/29/24054906/tiktok-youtube-horizontal-videos-creators

Algera’s App Tip: BeReal vernieuwt met BTS

De social media app BeReal is populair onder jongeren, ongeveer 700.000 Nederlanders gebruiken de app dagelijks. De app is bedacht in Frankrijk en wil meer echtheid op sociale media. Gebruikers krijgen iedere dag op een willekeurig moment een melding. Je hebt daarna 2 minuten de tijd om een foto te maken.

De app fotografeert tegelijk met de selfie en main camera van je foon (zie de foto hieronder), twee foto’s in één shot dus. Je hebt zeer weinig tijd om het perfecte plaatje te schieten, en je “moet” zelf ook op de foto door de dubbele camera. Je post is alleen zichtbaar voor vrienden die ook hun BeReal delen, tot het moment van de volgende melding.

BeReal tijdens de uitreiking van de VIDM-awards in Beeld & Geluid

Nu daalt de app sinds vorig jaar in populariteit, ik denk omdat het nieuwe er voor de meeste mensen wel vanaf is. Daarom heeft BeReal iets nieuws verzonnen: BTS, wat staat voor “Behind The Scenes”. De app verschuift hiermee van foto naar video. BeReal neemt nu namelijk ook de paar seconden video op nadat je een foto maakt. Als je de BTS ook post, zien je vrienden in de app ook een korte video inclusief geluid.

Wat maakt dit nu interessant? De app combineert nu drie trends:

 1. Toon het echt leven op social media, en niet het perfecte plaatje
 2. De trend om gebruikers meer video’s te laten delen in plaats van foto’s
 3. FOMO (Fear Of Missing Out). Posts blijven beperkt staan, namelijk tot de volgende melding. Je moet dus wel regelmatig de app checken.

Probeer BeReal een tijdje uit, als is het maar om feeling te krijgen met deze dynamiek.

Agenda april & mei

 • 10 april Lunch & connect in Woerden met Anoek Schippers
 • 11 april EdTech met AI in onderwijs, Beeld & Geluid Hilversum
 • 17 april Filmen met je Smartphone voor leden VIDM (online, uitverkocht)
 • 22 april Incompany training Wageningen Universiteit
 • 4-9 mei Female Leadership Study Trip
 • 14 mei Incompany Reels training Politie Nederland
 • 16 Mei Incompany training voor Webmastery
 • 17 mei Training op basis van open inschrijving Utrecht (uitverkocht)

Level Up: 14 juni, nog 2 tickets

Maak je al video’s met je smartphone en wil je beter worden in het filmen en monteren, een snellere workflow, nieuwe inspiratie & een snellere workflow? De datum voor mijn Level Up training is bekend: vrijdag 14 juni bij Suits & Sundays in Utrecht. Deze training gaat zeker door, er zijn nog twee tickets beschikbaar. Lees alles over de inhoud & kosten op https://geertjealgeramedia.nl/smartphone-videos-maken-voor-gevorderden/

Geblokkeerd op LinkedIn – hoe zit dat?

Ben je nog steeds deze nieuwsbrief aan het lezen? Dan wil je vast het antwoord op de teaser uit mijn vorige nieuwsbrief. Ik werd namelijk begin dit jaar geblokt op LinkedIn door een prominente marketeer op dit netwerk.

Was is er gebeurd? Deze marketeer plaatste een flink teasende post over video die mijn aandacht trok. Hij had de sleutel ontdekt naar succesvolle video’s via een Amerikaans meisje. Als je nieuwsgierig was, moest je je abonneren op zijn nieuwsbrief. Natuurlijk deed ik dat, want ik ben even nieuwsgierig als iedereen.

Twee dagen later verscheen keurig zijn goed geschreven nieuwsbrief met daarin de naam van het meisje en haar strategie helder uiteengezet. Super interessant. Maar er vielen mij gelijk drie dingen op:

 1. Het meisje is 19, en ik vind dat ze dan vrouw genoemd mag worden
 2. De vrouw is een vrouw van kleur
 3. Nergens een link naar het YouTube-kanaal van de vrouw te vinden, wel een sales pitch naar eigen trainingen

Hierdoor gingen bij mij allerlei rode vlaggen omhoog. Door de content creator een meisje te noemen, maak je haar minder belangrijk. En de inzichten van een vrouw van kleur overnemen en hier vervolgens zelf commercieel een slaatje uit slaan, vind ik ook niet zo netjes. Een link naar haar YouTube-kanaal toevoegen of haar website, zou al netter geweest zijn. Ik was een beetje pissig over dit alles, en daarom gaf ik een comment op LinkedIn met een link naar haar LinkedIn-profiel:

Misschien goed om deze vrouw hier even te taggen, zodat ze ook op LinkedIn following krijgt

Ik kreeg veel bijval (9 hartjes ofzo) en wat comments van vrouwen die het met me eens waren. Eerlijk gezegd was ik best trots op mijn (kleine) actie. Maar een paar uur later werd ik geblokt. Mijn comment en de reacties hierop waren verdwenen. Het profiel van deze bekende marketeer was voor mij ook niet meer te bekijken. Beetje verbaasd was ik wel door deze actie. Daarom een vriendelijke mailtje gestuurd en een app’je om even contact op te nemen. Maar helaas, tot op heden geen reactie. Ik ontvang nog wel zijn nieuwsbrief! (die overigens goed geschreven en informatief is). Ben wel benieuwd op de blok expres is of per ongeluk. En of deze block ongedaan gemaakt kan worden. LinkedIn-experts in mijn netwerk, help me out!

Wie ben ik?

Ik ben Geertje Algera (49) uit Utrecht en ik help organisaties en ondernemers om zelf professionele video’s te maken met hun smartphone. Dit doe ik onder meer door incompany trainingen door heel Nederland. Wil je mijn dagelijks leven als trainer, moeder & ondernemer volgen, volg mij dan op Instagram @geertjealgeramedia (al 4500 mensen gingen je voor)

Deze nieuwsbrief is helemaal gratis maar kost maandelijks ongeveer 8 uur van mijn tijd. Wil je iets voor mij terugdoen, reageer dan met een inhoudelijke comment van minimaal vier woorden. Zoals ze in Amerika zeggen “comments are cash”. Een comment van jou op LinkedIn of Instagram heeft ontzettend veel waarde! Afhankelijk van het aantal volgers kun je er een bedrag van 1-10 euro tegenover zetten. Een andere mooie manier is door mijn boek te kopen of cadeau te geven: Professionele video’s maken met je smartphone, te bestellen via alle bekende (online) boekhandels voor 20 euro. In mei verschijnt de volgende nieuwsbrief met onder meer een verslag van mijn reis naar Saudi-Arabië. Abonneer je, dan krijg je deze vanzelf in je mailbox.

Hieronder een actiefoto van mij op internationale vrouwendag. Voor de camera staat de fantastische Alida Vreden – Cyrus ✨💫

Foto: Leila Prnjavorac