Te gast in de podcast van BNR, InShot en 185.000 views

185.000 views voor een Instagram Reel, monteren met InShot, 5 Instagram-experts om te volgen in 2023, een gratis mini-workshop op 20 januari bij boekhandel Van der Velde op in Leeuwarden en te gast bij Dé Klantenpodcast van BNR met host Daniëlle de Jonge. Allemaal in deze nieuwsbrief! Lees dus snel verder, of scrol naar beneden voor de link naar de podcast en ga lekker luisteren naar de gezellige en informatieve podcast van een dik half uur. Fijne feestdagen!

Foto gemaakt tijdens incompany trianing bij 2Twintig in Rotterdam

Een video ging viral, de teller staat op 185.000 views 

De afgelopen maanden zijn twee video’s van mij viral gegaan. Een viral is een video die zich online razendsnel verspreidt. Sinds de start van mijn bedrijf in 2016 had ik dat nog niet meegemaakt, dus ik schrok in eerste instantie zelfs een beetje van het aantal views. De vraag is nu, waarom gingen deze video’s viral? Was het toeval, of is er een verklaring? 

Zeker, het is echt geen toeval dat deze video’s viral zijn gegaan. Vijf jaar geleden volgde ik een training van online video expert Brendan Miller over viral video. Vrijwel al mijn aantekeningen uit 2016 zijn nog steeds relevant. Lees maar mee: 

 • Commentaren zijn belangrijk, zorg er dus voor dan een video commentaar uitlokt 
 • Mensen moeten iets voelen bij je video, bijvoorbeeld medeleven, lachen of nostalgie 
 • Video’s voor specifieke communities scoren (bijv. mensen in Utrecht, boekenliefhebbers)  
 • Optimaliseer video’s voor mobiel (verticaal en met ondertiteling) 
 • De titel van de video en/of de eerste zin van de tekst in of bij de video is key, in mijn geval waren dat: “Een rivier met meer dan 10.000 boeken stroomde door Utrecht…” en “OMG wat ben ik aan het doen voor een event?” 
 • Meng (ogenschijnlijke) tegenstellingen in een video. Bijvoorbeeld: Mix cultuur voor de elite met cultuur voor de massa (ballet met Antoon), of mix dieren met technologie (Een kat met een iPhone) 
 • Video’s die nuttig zijn worden graag gedeeld en opgeslagen 

Mijn eerste viral is een Instagram Reel over een kunstproject in Utrecht waarbij 10.000 boeken voorzien werden van een lampje, en vervolgens ’s avonds op straat gelegd werden als een soort rivier. De video roept een sterk gevoel op en spreekt 2 communities aan: boekenliefhebber en mensen uit Utrecht. Ik monteerde de mooiste shots op muziek uit de film Babel. Resultaat: 121 opmerkingen, 3.733 likes en 185.000 views. Nieuwsgierig? Kijk hier: https://www.instagram.com/reel/Ci4m7K0jGjF/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Mijn tweede viral is wederom een Instagram Reel. Deze keer over een cadeautje wat ik verstop onder de stoelen bij een event. In de video zijn de behind-the-scenes van deze actie te zien. Met als toef op de taart een “Oprah-moment” zoals sommige kijkers opmerken. Kijkers werden blij van de video en de eerste zin was heel prikkelend. Ik monteerde de shots op muziek van Bon Jovi. Resultaat: 5000 views op Instagram, en 94.000 views op Facebook. Kijk hier: https://www.instagram.com/reel/CjKf13gjQXs/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Sceenshots van de viral video’s

Algera’s App Tip: InShot 

“Geertje, wat is jouw favoriete montage-app?” – deze vraag krijg ik heel vaak. Voor het monteren gebruik ik verschillende apps, maar InShot is zeker een favoriet. De app is makkelijk aan te leren voor beginners en heeft heel veel mogelijkheden om je video een professionele look te geven zoals ondertiteling, meerlaagse montage en stickers om je video nog mooier te maken. Ik heb de betaalde versie, waarmee watermerk en advertenties worden verwijderd. Let op: Het is een Chinese app. Sommige (overheids-) organisaties verbieden het gebruik van Chinese apps.

Mijn favoriete platform naast LinkedIn

5 Instagram-experts om te volgen on 2023 

Na LinkedIn is Instagram toch wel mijn favoriete platform. Het platform staat bepaald niet stil en maandelijks worden er nieuwe functies uitgerold. Het is bijna niet bij te houden. Deze accounts volg ik om op de hoogte te blijven: 

 • De Nederlandse Kirsten Jassies @kirstenjassies
 • Manu van @yoursocialteam 
 • Vanessa Lau via @vanessalau.com 
 • Sue B. Zimmerman en Morgan van @theinstagramexpert
 • Phoebe Parke via @phoebeparke 

In mijn vorige nieuwsbrief gaf ik vijf tips voor boeken over diversiteit & inclusiviteit. Spoiler, Joris Luyendijk komt niet in het lijstje voor. Heb je deze tips gemist? Check dan mijn vorige nieuwsbrief.

Gratis mini-workshop in Leeuwarden op 20 januari 

In 2023 ga ik natuurlijk door mijn trainingen op basis van open inschrijving in Utrecht, er staan ook alweer veel incompany trainingen op de planning. Daarnaast mag ik spreken op leuke events! 

Ik heb alle data even op een rij gezet: 

 • Incompany trainingen voor onder meer de politie en KPMG in januari 
 • Gratis mini-workshop in Leeuwarden bij Boekhandel Van der Velde: vrijdag 20 januari om 15 uur 
 •  Gevorderden training in Utrecht: dinsdag 31 januari (nog 2 tickets) 
 • Training in Drenthe voor ondernemers & toeristische sector: donderdag 9 februari 
 • Beginner training in Utrecht: vrijdag 24 februari 

Podcast BNR Nieuwradio

In november was ik te gast in de Te gast in Dé Klantenpodcast van BNR! Ik mocht in de studio bij Daniëlle de Jonge van BNR een half uur praten over korte, krachtige smartphone-filmpjes maken voor je klanten. Ook gaf ik wat praktische tips over het filmen met de smartphone en zakelijk vloggen voor LinkedIn. Als je deze vakantie even een half uurtje tijd hebt om lekker te luisteren, is deze podcast een aanrader. Luister dus lekker tijdens je vakantie naar dit gezellige gesprek boordevol tips: https://www.bnr.nl/podcast/de-klantenpodcast/10495227/smartphonefilmpjes-klanten-zijn-er-dol-op

Fijne feestdagen en een gezond 2023 

Dan wens ik jullie vanuit Utrecht fijne feestdagen en een gezond 2023! Over ongeveer een maand komt mijn LinkedIn-nieuwsbrief weer uit. Wil je mijn dagelijks leven als trainer, moeder & ondernemer volgen, dan is Instagram de aangewezen plek: @geertjealgeramedia 

1672161695691