99% vrolijke deelnemers, Reels-training en automatische edit in Quik

Zoals jullie weten geniet ik van mijn werk, vooral omdat ik bij zoveel verschillende organisaties binnen mag komen. Of het nu bij een museum is of een groot commercieel bedrijf, overal werken leuke mensen, en de meeste mensen leren graag een nieuwe praktische vaardigheid. Ik tref dus 99% vrolijke en enthousiaste mensen. (lees verder onder de foto)

Reels training bij de politie

Zo ook bij de landelijke politie, waar ik de afgelopen maanden maar liefst drie trainingen mocht geven. De basistraining gaf ik online, en op verzoek van de politie gaf ik twee verdiepende trainingen op het gebied van Instagram Reels in Utrecht. Erg leuk om te doen! De deelnemers waren veelal wijkagenten, en dat zijn gewoon hele leuke praktische mensen-mensen. Bovendien hebben ze zeer belangrijk werk en maken ze veel mee, dat levert goede Reels op. De eerste Reels zijn al viral gegaan en één wijkagent haalde zelfs de krant met een Reel. 

De belangrijkste takeaways uit de Reels-training: 

 • Vanuit meerdere hoeken filmen 
 • Audio & muziek in Instagram Reels 
 • Versnellingen filmen 
 • Instagram Reels als montage-app gebruiken

Algera’s App Tip: GoPro Quik  – Video Editor 

Deze keer een app die ik al sinds 2016 gebruik voor trainingen: GoPro Quik. Quik is mijn favoriete app voor het snelle werk omdat de app automatische editing gebruikt waardoor je shots (of foto’s) op de beat van de muziek worden gemonteerd. Het is mogelijk om de app een week lang gratis te gebruiken, om daarna te beslissen of het iets voor je is. Een abonnement kost maar 10 euro per jaar, wat mij betreft zijn dit zeer geringe kosten voor een snelle app, waarin je foto’s en video’s kunt combineren met rechtenvrije muziek en ondertiteling. Quik is een app waarmee je alleen enkellaags kunt monteren. Voice-over is daarom ook niet mogelijk. Zeer geschikt voor beginners. Ik maak vaak eventvideo’s of promovideo’s in deze app. Wat belangrijk is: Ga voor 90% tevredenheid met deze app. Het gaat nooit 100% worden omdat het een huis-tuin-en-keuken-app is voor het snelle werk. 

GoPro Quik voor automatische montage

Belangrijkste tips voor Quik:

 • Gebruik het tabblad “Studio” en gebruik vooral niet de functie “Mural”
 • Alle video’s starten automatisch met “my edit”, haal dit weg en start met je meest pakkende shot
 • Video’s eindigen met het GoPro-logo, verwijder dit 
 • Gebruik voor de meest zakelijk edit het thema Grammy, of kies voor “No Theme”. 

Positieve of negatieve ervaringen met Quik, of gewoon een vraag? Mail me op geertje@geertjealgeramedia.nl

5 Tiktokkers om te volgen

TikTok, mag het nog? Kan het nog? Zie daarover ook de discussie in mijn vorige nieuwsbrief want het gebruik van deze Chinese videoapp is inmiddels omstreden vanwege privacy-issues. Het is wat mij betreft qua video wel het meest inspirerende en innovatieve platform. De trends lopen zo’n zes weken voor op Instagram-Reels, dus wil je op de hoogte blijven, dan is het toch aan te raden af en toe een kijkje op dit verslavende platform te nemen.

Om je op weg te helpen een paar accounts die video tips & trucs delen. Als je deze accounts volgt en een paar video’s liket, dan weet TikTok dat jij geïnteresseerd bent in het filmen en monteren met de smartphone en zal het algoritme je vergelijkbare video’s laten zien. 

@smartphonefilmmakingpro (Julian) 

·       @airbazoo (Shahbaz) 

·       @estherxom (Esther stond ook al bij mijn Instagram-tips) 

·       @maeythecreator (Maey) 

·       @glenses (Gabriel) 

In mijn vorige nieuwsbrief gaf ik vijf tips voor Nederlandse Instagram videomakers. Heb je deze namen gemist? Check dan mijn vorige nieuwsbrief. Volgende keer wil ik een aantal zakelijke podcasts delen, want sinds kort heb ik de podcast ontdekt. Ja ik weet het, ik ben echt de laatste in Nederland, maar het moest er een keer van komen. 😉

Agenda mei 

 • 9 mei incompany training Gemeente Best
 • 12 mei Training op basis van open inschrijving Utrecht (uitverkocht) 
 • 16 mei bezoek event Female Tech Heroes Eindhoven 
 • 23 mei Incompany training Sanquin Bloedvoorziening 
 • 25 mei Incompany training Diversion Amsterdam 
 • 26 mei Gastles MBO College Almere & spreker KPMG Amstelveen (event) 

Verrassing: Bol.com is grootste verkoper boek

Het verbaasde mij toch wel een beetje toen ik de verkoopcijfers van mijn boek hoorde. Want ik promoot namelijk meestal de lokale boekhandel voor de verkoop van mijn boek, zoals Dominicanen, Van der Velde, Donner, Scheltema, Paagman en de Drvkkery. Puur omdat ik lokale boekwinkels belangrijk vind, en de plaatselijke ondernemer wil steunen. Maar de grootste verkoper van mijn boek is toch echt Bol.com met maar liefst 360 mensen bestellingen van “Professionele video’s maken met je smartphone”. Ik vermoed dat dit voor de meeste kopers toch de makkelijkste manier is, omdat ze daar al een account hebben. 

Mocht je mijn boek nog niet in huis hebben, bestel het dan dus via bol.com 😁 of (nog beter) bij je lokale boekhandel. Ik ben trots op onderstaande reviews.

Praktisch en toegankelijk. (Managementboek

Alles wat je moet weten over smartphonevideo’s maken. Zodat je geen enkele reden meer hebt om slechte mobiele video’s te maken. (Villamedia

Het boek van Geertje Algera geeft je alle handvatten die je nodig hebt om je smartphonevideo’s naar een hoger niveau te tillen. Je proeft haar enthousiasme voor haar vak door het hele boek heen en dat werkt aanstekelijk. Dikke aanrader voor iedereen die iets met video doet of wil gaan doen. (Frankwatching

Review in Managementboek Magazine