Web Summit, raw & unedited

De titel van deze nieuwsbrief is veelbelovend, en ik beloof je dat deze editie je niet zal tegenvallen. De conferentie Web Summit in Lissabon was alweer vorige maand, maar ik heb mezelf wat tijd gegeven om de informatie uit de talks en meetings te laten landen. Ook heb ik nog wat presentaties teruggekeken en -geluisterd, en ik kan stellen dat ik alles op gebied van contentcreatie & sociale media uitgeplozen heb. Zodat ik jou een complete update kan geven.

De Altice Arena en een selfiewand op Web Summit

Web Summit in cijfers

Web Summit is het grootste tech-congress ter wereld met 800 sprekers en meer dan 70.000 bezoekers uit 153 landen. Het duurt drie dagen en er zijn 25 inhoudelijke thema’s die je kunt volgen, zogeheten tracks. Er zijn 15 podia in vijf grote hallen en één hoofdpodium in een stadion. Ik liep meer dan 50.000 stappen. Dit jaar waren er 2608 startups aanwezig en 906 investeerders.

Opvallend is dat maar liefst 43% van de bezoekers en 38% van de sprekers vrouw is. De organisatie bereikt dit door de tickets voor vrouwen en non-binaire deelnemers significant goedkoper te maken dan de tickets voor mannen. Ik vind dit persoonlijk fantastisch. Maar niet iedereen is het hierover eens. Ik vertel je verderop in deze nieuwsbrief hier meer over.

First things first: De inhoud

Alles volgen is onmogelijk, daarom heb ik mij gefocust op sessies over drie onderwerpen namelijk contentcreatie, AI en Journalistiek. Af en toe maakte ik een uitstapje naar een ander interessante presentatie of workshop.

Ik werd op mijn wenken bediend, want het maken van videocontent kreeg veel aandacht. De discussie ging niet alleen over kwantiteit maar vooral over kwaliteit. Iedereen met een telefoon kan content maken, maar hoe bereik je de harten van mensen? Volgens Tiktokker Loren Gray (wereldwijd nummer 17 op TikTok qua volgers) moet we weg van perfectie en op zoek naar authenticiteit. Dat is natuurlijk een open deur, maar toch belangrijk om te benoemen. Ik zie ook in mijn werk dat organisaties nog steeds perfecte content willen maken. Contentmaker durf te experimenten en te falen! Makkelijker gezegd dan gedaan, want beslissers binnen een organisatie willen vaak perfecte content waarbij de smartphone wordt afgekeurd als “inferieure” camera. (lees verder onder de foto)

Toevalligerwijs kocht ik deze trui voor mijn dochter in Lissabon

Ook live video is binnen veel organisaties een no-go want “er kan veel misgaan”. Toch is het de meest authentieke vorm van video die er is. Heroverweeg dus je contentstrategie en experimenteer met smartphone contentcreatie, bijvoorbeeld door een parttime contentcreator in te huren of mensen op te leiden tot contentmaker. Echt creatieve contentmakers, of ze nu in dienst zijn of freelancers, varen het beste bij vrijheid. Een kwestie van kaders aangeven en loslaten dus.

Tot slot werd er ook veel gediscussieerd over short-form video’s versus lange video’s en podcasts. De conclusie? We hoeven niet te kiezen tussen de verschillende soorten content. Zowel lange als korte video’s scoren. Daarnaast zijn podcasts sowieso een heel goede lange termijnstrategie. Zeker als je podcasts breder inzet dan alleen een audiobestand, maar de podcast ook publiceert als tekst en video. Je content hergebruiken (repurpose in het Engels) is sowieso een megatrend. Zeker iets om in 2024 op te pakken.

AI

Kunstmatige Intelligentie (AI) was dit jaar hét buzzwoord op Web Summit. De sprekers waren het eens over de grote kracht van AI, maar ook over de noodzaak van regulering. Tegelijkertijd klonken er optimistische geluiden over hoe AI de samenleving inclusiever kan maken en werknemers meer kansen en vrije tijd zouden kunnen geven.

Overigens vond ik het ronduit schokkend om te horen dat maar liefst 98% van de deepfake video’s pornografisch is. Het is dan ook heel simpel om een seksvideo te maken, je hebt slechts een goede kwaliteit foto van een gezicht nodig, een budget van 10 euro, en binnen een half uur kan AI een deepfake seksvideo maken.

Journalistiek

Tot slot heb ik veel sessies over journalistiek bijgewoond: De traditionele journalistiek is volgens sommige sprekers failliet. Het is geen businessmodel meer. Sociale media zijn nu de belangrijkste nieuwsbron. Tegelijkertijd blijft goede, ouderwetse journalistiek onvervangbaar. Vertrouwen werd meermaals benadrukt als dé kernwaarde voor journalisten en media. Tegelijk is goede “ouderwetse” journalistiek niet vervangbaar. AI kan een hulpmiddel zijn bijvoorbeeld bij het maken van koppen, foutjes uit teksten halen en achterhalen wat de bron is. Het is volgens sprekers op Web Summit aan journalisten om consumenten duidelijk te maken dat goede content en goede journalistiek een keuze is. Je kunt een half uur TikToks kijken, of twee goede journalistieke onderzoeksartikelen lezen. NPO Radio 1 geeft dit bijvoorbeeld al aan in hun slogan: Wie luistert, weet meer.

Algera’s App Tip: Whyzzer

Op Web Summit ging het natuurlijk veel over social media apps zoals Instagram en TikTok. Maar ik kwam ook nieuwe apps tegen die dapper genoeg zijn om de strijd aan te gaan met Meta, Bytedance en Microsoft.

Striver wil een veilig en respectvol platform zijn voor voetbalspelers en voetbalfans. Klinkt erg interessant, omdat er momenteel veel online haat en gescheld is. Oprichters zijn twee Braziliaanse ex-voetbalspelers. Een andere app die hoopt de wereld te veroveren is Tribela, waarbij bewust online verbindingen aangaan centraal staat. Oprichter is de Canadese Natalie Elizabeth Boll.

De meest interessante app vond ik Whyzzer (uitgesproken als wiser), een social media app waar het leren van elkaar centraal staat. De startup uit Hamburg is niet op entertainment gericht maar op inzicht. Je kunt korte video’s maken met je eigen ervaringen en inzichten. Mensen reageren ook weer met korte video’s. Er ontstaat een soort video-gesprek. Veelbelovend.

Genderbalans op Web Summit

Ik zou nog even terugkomen op de ticketprijzen voor Web Summit, waarbij tickets voor mannen ongeveer tien keer duurder zijn dan tickets voor vrouwen en non-binaire mensen. De discussie hierover begon al in het vliegtuig naar Lissabon. Ik zat naast een Nederlandse man die het aan de ene kant wel begreep, maar het ook oneerlijk vond. Dan heb je aan mij een verkeerde. Gelijk even de loonkloof erin gegooid, ongelijkheid die ik zelf ervaren heb op de werkvloer en een paar duizend jaar patriarchaat. “Heb je zelf dochters?”, vroeg ik. Die bleek hij te hebben. Discussie gesloten.

Vervolgens zit ik de volgende dag klaar voor een workshop waarbij achter mij een drietal jonge vrouwen aan het discussiëren is over het verschil in ticketprijzen tussen mannen en vrouwen. Ze vinden het prijsverschil in tickets zielig voor hun baas. Hij moet voor zijn mannelijk personeel de dure ticketprijs ophoesten, terwijl de drie vrouwen in het team voor een prikkie kunnen deelnemen. Ik val bijna van mijn stoel! Ik meng me in het gesprek en zeg dat er echt geen medelijden nodig is. Er is nog teveel ongelijkheid in de techwereld, en super dat Web Summit de verschillen wil minimaliseren. Ik heb het nog meegemaakt dat vrouwelijke aanwezigen en sprekers op een tech event op één hand te tellen waren, gelukkig is dit verleden tijd maar er is nog steeds werk aan de winkel.

Wil jij volgend jaar ook een Women in Tech-ticket, registreer je dan voor dit aanbod op de site van

Raw & unedited 🤫

En dan nu alle behind-the-scenes van Web Summit: De conferentie speelt zich natuurlijk niet 100% af op het podium. Het allerleukste van Web Summit is alles eromheen. Het heerlijke weer in Portugal, de gesprekken in de metro met andere deelnemers, de spontane ontmoetingen tijdens de lunch, in de rij en met mensen die toevallig naast je zitten. Dat kleurt de conferentie. Die gesprekken koester ik. Zo zat ik toevallig een salade te eten naast een Nederlandse investeerder, hij kwam een paar miljoen investeren. Ook werd er een netwerkevent voor Nederlandse vrouwen georganiseerd, waarbij weer eens bleek hoe leuk het is om de diepte in te gaan en elkaar te helpen met tips en connecties.

Controverse

De conferentie had dit jaar ook te maken met een CEO-wissel twee weken voor de conferentie. Er moet achter de schermen best wel paniek zijn geweest. Paddy Cosgrave deed op X uitspraken over de aanval van Hamas op Israël, en als gevolg hiervan trokken diverse grote bedrijven en sponsoren zich terug. Ook een aantal prominente sprekers cancelde hun deelname. Cosgrave trok zich terug als CEO en Katherine Maher werd aangesteld als CEO. Het programma moest natuurlijk in allerijl worden aangepast vanwege gaten in het schema. Hoewel er nog steeds veel waardevolle sessies waren, heeft het inhoudelijk natuurlijk wel effect gehad op het programma.

En dan 😱 was er nog de app-groep met alle Nederlandse deelnemers. Het leek zo’n leuk idee, gezellig met elkaar appen en netwerken als Nederlanders onder elkaar. Helaas liep dit al vrij snel uit de hand. Al op de eerste dag werden vrouwonvriendelijke opmerkingen gemaakt en ’s avonds onder invloed van alcohol daalde het niveau waarbij mannen elkaar gingen aanspreken met hun mannelijk lid. Toen er daarna weer een vrouwonvriendelijk grapje werd gemaakt was ik er klaar mee. Exit app-groep! Het werd zoveel leuker zonder die 300 app’jes per dag.

Volg-tips Web Summit

Op Web Summit leer je dus overal nieuwe mensen kennen. In de rij, in de metro en zelfs op het vliegveld nog. Een incompleet lijstje.

  • Startup Widows & widowers (supportnetwerk)
  • Startup Easee.online/nl/ (online oogmeting)
  • Startup Daye (tampons)
  • Inclusiviteits-expert Ashmita Krishna Sharma (@sparkling_gems_nl op Insta)
  • Netwerk: Women of the World (onder meer LinkedIn)
  • Netwerk: European Network Against Racism (@enar.europe op Insta)

Agenda januari

Je zou het bijna vergeten, maar ik ben trainer en geen reisjournalist. Zo ziet mijn agenda voor januari eruit. Vanaf februari heb ik weer ruimte in mijn agenda voor incompany trainingen. De eerstvolgende “open” training in Utrecht waarvoor tickets beschikbaar zijn is op 1 maart. Geef je dus snel op!

  • 11 januari Incompany training Wageningen University
  • 12 januari Dagretreat Inclusive Journalism onder leiding van Sanne Breimer
  • 17 januari Incompany training Gemeente Zaltbommel
  • 23 januari Basistraining in Utrecht (open inschrijving) UITVERKOCHT
  • 25 januari Incompany training ABN-AMRO
  • 30 januari Incompany training Landelijke Politie
  • 2 februari IK BEN JARIG! 🎁